‘Schaf eigen bijdrage bevallen in ziekenhuis af’

Schaf eigen bijdrage bevallen in ziekenhuis afDe eigen bijdrage bij bevallen in het ziekenhuis moet worden afgeschaft. Dat vinden steeds meer partijen zoals zorgverzekeraars, politieke partijen en enkele adviseurs rondom verantwoordelijk minister Schippers. Vanmiddag is er tijdens een debat over zwangerschap en geboorte aandacht voor.

Poliklinisch bevallen

Bij bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie (ook wel poliklinisch bevallen genoemd) betaalt een zwangere vrouw enkele honderden euro’s (341,31 euro) aan eigen bijdrage. Deze krijg je dus niet vergoed door je zorgverzekering. Wel kun je er een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten, die de eigen bijdrage dan voor je betaalt. Maar deze aanvullende zorgverzekering voor zwangeren, kost natuurlijk ook geld.

Zorgverzekeraar

Partijen en stuurgroepen vinden dat er geen eigen bijdrage moet bestaan als je poliklinisch wil bevallen in het ziekenhuis. We moeten af van deze financiële obstakel, zeggen zij. Zelfs zorgverzekeraars willen de eigen bijdrage bij zonder medische oorzaak poliklinisch bevallen afschaffen. Eigen bijdrage afschaffen staat normaal gesproken haaks op ‘doelgerichte zorg’. Maar zorgverzekeraars komen met een doorberekening uit op een financieel gunstiger plaatje, als de eigen bijdrage bevallen in ziekenhuis wordt afgeschaft.

Politiek

In de politiek wil men al langer af van deze eigen bijdrage. SP en PvdA gaan hierin voorop. Het met volgens hen niet van de dikte van je portemonnee afhangen of moeder en baby juiste en goede begeleiding krijgen. Juist kwetsbare gezinnen vallen door de eigen bijdrage af om deze begeleiding te krijgen. Deze discussie zal ook weer een andere discussie aanwakkeren. Verloskundigen voelen zich weggezet, als zorg in het ziekenhuis beter (en veiliger) lijkt dan thuis bevallen. Voor thuisbevallingen betaal je nu geen eigen bijdrage.

Kosten afschaffen eigen bijdrage

Schippers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Zorgverzekeraars Nederland een case heeft opgesteld waarin gekeken wordt of de eigen bijdrage inderdaad kan verdwijnen. Het Zorginstituut Nederland plaats vraagtekens bij de case, maar kan zich vinden in het afschaffen van de eigen bijdrage. Het Zorginstituut heeft alleen geen actueel overzicht van de kosten die dit met zich meebrengt. Schippers wil pas een besluit nemen over het wel of niet afschaffen, als die kosten inzichtelijk zijn gemaakt. Het bedrag zou ongeveer 12, 5 miljoen euro per jaar zijn. Het Zorginstituut liet vorig jaar aan Schippers weten dat afschaffen van de eigen bijdrage geen uitbreiding betekent voor het basispakket 2018. De overheid loopt er 6 miljoen euro per jaar door mis, maar dit zou zich terugverdienen doordat er waarschijnlijk minder gebruik gemaakt gaat worden van dure pijnbestrijdingsmiddelen bij de bevallingen.

Vergadering over zorgverzekering 2018

Volgende week is er een overleg met Schippers over het zorgpakket van de zorgverzekering 2018. Hierin worden waarschijnlijk meer wijzigingen in de zorgverzekering besproken.

Een reactie plaatsen