Magneettherapie TMS vergoed in zorgverzekering

Magneettherapie TMS vergoed in zorgverzekering
Magneettherapie helpt bij 3 op de 10 ernstig depressieve mensen

Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) wordt vanaf vandaag door enkele zorgverzekeraars vergoed. Deze vrij nieuwe behandeling met magneettherapie kan helpen bij mensen met een depressie. Zilveren Kruis, De Friesland en VGZ vergoeden magneettherapie nadat Zorgverzekeraars Nederland en enkele andere partijen hierover positief geadviseerd hebben. De zorgverzekeraars stellen wel de voorwaarde dat magneettherapie gegeven wordt in combinatie met gesprekstherapie. Ernstig depressieve mensen, waarbij medicijnen en andere therapieën niet meer helpen, kunnen baat hebben bij deze behandeling

Magneettherapie behandeling ernstige depressie

Hoe TMS precies werkt is niet duidelijk. De hersenen worden door elektrische magneetpulsen gestimuleerd. Dit gebeurt in het gebied in de hersenen waar gedrag en emotie wordt aangestuurd. De magneettherapie is voor de patiënt minder belastend dan het huidige redmiddel (elektroshockbehandeling) bij ernstige depressies. Je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis of onder narcose. De behandeling duurt 20 minuten en moet zes weken elke dag worden gedaan. Er zijn een aantal gespecialiseerde psychologiepraktijken die deze behandeling uitvoeren.

Vergoeding zorgverzekeraars

De effectiviteit van deze therapie is goed onder de loep genomen. Bij 3 op de 10 patiënten zou de therapie helpen. de combinatie met gesprekstherapie verhoogt de kans op slagen. Nu enkele zorgverzekeraars magneettherapie gaan vergoeden, volgen andere zorgverzekeraars waarschijnlijk snel.

Eigen risico

De vergoeding van magneettherapie komt uit het basispakket. Daarbij is het eigen risico van toepassing. Dit is minimaal 385 euro en bij een vrijwillig eigen risico maximaal 885 euro. Niet iedereen maakt zomaar aanspraak op de therapie. Eerst moeten andere behandelmethoden geprobeerd worden.

 

Een reactie plaatsen