‘Kwijtschelding zorgpremie voor wie niet kan betalen’

Kwijtschelding zorgpremie voor wie niet kan betalen
Het logo van Goede Gieren.

Mensen die de zorgpremie niet kunnen betalen omdat ze te veel in de schulden zitten, moeten kwijtschelding krijgen van het betalen van zorgpremie. Het gaat om mensen die hun eigen portemonnee niet meer beheren, maar dat door anderen moeten laten doen. Deze mensen moeten van de lijst met wanbetalers zorgpremie af. Dat is het advies van de Coöperatie Goede Gieren aan zorgminister Schippers.

Wanbetaler zorgverzekering

Verzekerden die ondanks aanbod van termijnbetalingen, langer dan zes maanden hun premie van de zorgverzekering niet betalen komen te boek te staan als wanbetaler van de zorgverzekering. Hierdoor moeten zij een fors hoger bedrag betalen voor de zorgpremie. De zorgpremie kost hen dan 134 euro per maand, bijna 25 procent meer dan de gemiddelde zorgpremie in Nederland. Dit bedrag wordt op verzoek van Zorginstituut Nederland ingehouden op het loon of uitkering van de verzekerde. Doel van deze maatregel is om mensen af te schrikken schulden te maken met de zorgverzekering. Bijna 268.000 Nederlanders zitten in de situatie dat zij aangemerkt zij als wanbetaler zorgverzekering.

Kwijtschelden zorgpremie

De coöperatie wil dat ‘de boete’ van de duurdere zorgpremie van 134 euro per maand komt te vervallen voor deze groep. Ook moet naar verloop van tijd de schulden van de rest van de zorgpremie kwijtgescholden worden. Als je door de enorme geldproblemen door de kantonrechter onder beschermbewind bent gesteld, kún je het gewoon niet betalen is de redenering. Steeds meer Nederlanders hebben dit beheer van hun eigen financiën niet meer in eigen hand. Goede Gieren zou voor hen een andere regeling willen waarbij kwijtschelding van de zorgpremie ook tot de mogelijkheden behoord. Het te boek staan als wanbetaler van de zorgverzekering moet voor deze verzekerden niet meer mogelijk zijn. Voor bijstandgerechtigden is deze regeling overigens vaak via de gemeente al van toepassing.

GroenLinks

Eerder kwam GroenLinks al met het voorstel om ‘de boete’ op het niet betalen van de zorgpremie af te schaffen. Verzekerden met schulden komen zo nog meer in de schulden te zitten, wat het voor deze kwetsbare groep dus nog lastiger maakt daaruit te komen, vindt GroenLinks.

Zorgtoeslag

Tegenstanders van deze ideeën zeggen dat mensen met schulden al via verschillende kanalen subsidies en toeslagen ontvangen. Als jij de maximale zorgtoeslag krijgt, kun je je zorgpremie altijd betalen daarmee. Lukt dat niet, dan springen veel gemeenten bij om te helpen. Ook zijn er betaalregelingen te treffen. Vaak betalen mensen met toeslagen andere dingen of schulden in plaats van het betalen van waar de toeslagen voor bedoeld zijn. Op deze manier worden zij op den duur wanbetaler van de zorgverzekering.

Schulden zorgpremie voorkomen

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving adviseerde vorige maand dat zorgverzekeraars de zorgtoeslag rechtstreeks via de overheid moeten innen, in plaats van dat de zorgtoeslag (en andere toeslagen) via de verzekerden overgemaakt dient te worden. Doel van dit advies om schulden bij mensen te voorkomen. Zo kunnen ze het geld van bijvoorbeeld de zorgtoeslag niet uitgeven aan andere zaken. De zorgtoeslag is in het leven geroepen om mensen met een minimum of geen inkomen te compenseren. Zij kunnen met de zorgtoeslag de zorgpremie en het verplicht eigen risico betalen.

1 gedachte over “‘Kwijtschelding zorgpremie voor wie niet kan betalen’

  1. Fijn hoor dat kwijtschelden. Maar ik strugle iedere maand, hou m’n hoofd boven water, vul het ene gat met het andere en doe echt geen gekke dingen.
    En krijg ik ooit een kwijtschelding? Een beloning? Dat ik tóch zorg en voor elkaar krijg dat ik geen schulden krijg (afgezien aan het einde van de maand altijd even). Nee dus… ik koop geen dure abonnementen en die díé mensen vaak wel hebbén. Leef sober. Maar ik denk weleens. Ik laat het ook in het honderd lopen. Leef maar 1 x. En daarbij, ik word toch wel weggescholden… u tell me

Een reactie plaatsen