Verplicht eigen risico

Verplicht eigen risico zorgverzekering 2017

Elke Nederlander boven de 18 jaar is verplicht een basis zorgverzekering te hebben. Voor deze zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico. In 2017 is dit verplichte eigen risico vastgesteld op 385 euro. Dit betekent dat je bij zorg uit de basisverzekering dit verplichte eigen risico eerst zelf moet betalen. Voor het bedrag wat je in 2017 meer dan 385 euro betaalt, draait de zorgverzekeraar op. Er zijn enkele uitzonderingen van zorg uit de basisverzekering waarbij het eigen risico niet geldt. Dit zijn onder andere kosten van de huisarts, verloskundige en kraamzorg. Het verplichte eigen risico zorgverzekering geldt nooit bij een aanvullende zorgverzekering.

Verplicht eigen risico 2017 385 euro

Vanaf 1 januari is het verplichte eigen risico 385 euro. Zorgkosten uit de basisverzekering van 385 euro betaal je dus zelf. Maak je meer dan 385 euro kosten, dan betaald de zorgverzekeraar. Het eigen risico gaat elk jaar opnieuw in. Dit is op 1 januari en geldt voor de rest van het jaar. Het is voor het eerst sinds de invoering van het verplicht eigen risico dat het eigen risico niet stijgt. Ook in 2016 was het eigen risico namelijk 385 euro.

Stijging verplicht eigen risico door de jaren heen

In 2008 werd in Nederland het nieuwe zorgstelsel geïntroduceerd. Eén van de kenmerken is dat iedereen een eigen risico heeft. In 2008 was dit 150 euro. Bijna elk jaar volgde er een stijging. Het eigen risico zorgverzekering is ingevoerd in 2008. De grootste stijging van het eigen risico was in 2013. Het eigen risico ging toen met 120 euro omhoog ten opzichte van 2012. Dit was van 220 euro naar 350 euro. In 2016 was het eigen risico al 385 euro, wat in 2017 zo blijft. Het is voor het eerst sinds de invoering van het verplicht eigen risico dat het eigen risico niet stijgt.

eigen-risico-2017

Verhogen eigen risico: vrijwillig eigen risico

Het is mogelijk om naast het voor iedereen geldende verplichte eigen risico, een vrijwillig eigen risico zorgverzekering te nemen. Het vrijwillig eigen risico kunt je verhogen in stappen van 100 euro, tot maximaal 500 euro. Mocht je dus zorg nodig hebben, dan betaal je tot 385 euro euro van het verplichte eigen risico en 500 euro van het vrijwillig eigen risico (=885 euro) zelf. Voordeel van het verhogen van je eigen risico is de premiekorting die je krijgt op je zorgverzekering. Meer weten? Ga naar de uitlegpagina met tips vrijwillig eigen risico zorgverzekering.

Tip: vergelijk zorgverzekeringen

Het is raadzaam elk jaar goed te kijken naar je zorgverzekering. Elke Nederland krijgt slechts één keer per jaar de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering én het eigen risico aan te passen. Het verplicht eigen risico staat vast, maar je krijgt dan de mogelijkheid om aanpassingen te doen aan je vrijwillig eigen risico. Dan krijg je korting op je zorgverzekering. Dit is niet de enige reden om zorgverzekeringen te vergelijken: doordat de prijzen van zorgverzekeringen elk jaar kunnen veranderen is het ook goed om te vergelijken. Dat kan je tientallen euro’s per jaar opleveren. Check dus in december altijd je zorgverzekering. Meer over zorgverzekering 2017 vergelijken.